Tibetaanse Klankschalen

 

Tibetaanse Klankschalen worden al eeuwenlang gebruikt voor de overdrachten van Boeddhistische leringen. Klank wordt vaak gebruikt als voorbeeld voor het Boeddhistisch concept van ‘leegte’ (Sunyata in het Sanskriet). Als een klankschaal is aangeslagen, waar bevindt zich het geluid….

 

Een Tibetaanse klankschaal is een bel die trilt en een rijke, diepe toon voortbrengt wanneer erop wordt gespeeld. Het beluisteren en voelen van Tibetaanse klankschalen geeft een gevoel van rust en diepe ontspanning. Een klankschaal die kan worden ingezet voor klanktherapie heeft een basistoon en een reeks boventonen.

 

Traditioneel worden de Tibetaanse klankschalen gemaakt van zeven metaallegeringen die in de Tibetaanse kosmogonie overeenkomen met de planeten van het zonnestelsel : goud (de Zon), zilver (de Maan), kwik (Mercurius), koper (Venus), ijzer (Mars), tin (Jupiter) en lood (Saturnus).

 

 

Enkele mogelijke toepassingen van werken met klankschalen in therapie zijn:

  • Verlichting van stress: Sommige onderzoeken ondersteunen het gebruik van Tibetaanse klankschalen als een manier om ontspanning te bevorderen en gevoelens van angst te verminderen. [1]
  • Verbetering van de slaap: Omdat het effect van klankschalen in verband wordt gebracht met verminderde angst en spanning, kan het nuttig zijn voor het verbeteren van de slaap.
  • Verlaging van de bloeddruk: Een voorlopige studie gepubliceerd in het American Journal of Health Promotion in 2014 onderzocht de voordelen van het starten van een gerichte ontspanningssessie met 12 minuten klankschalen en vond een grotere verlaging van de systolische bloeddruk en hartslag in vergelijking met stilte vóór de sessie. [2]
  • Vermindering van depressie: Eén studie legde een verband tussen klankschaaltherapie en verbetering van de stemming en suggereerde dat deze aanpak een goedkope manier kan zijn om de symptomen van depressie te helpen verminderen. [1]

 

Ervaar de klanktherapeut.nl klankschalen. Gebruik een koptelefoon voor een volledige 3D audio sensatie: 

 

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=UKb8TWZBxmk[/embedyt]

Body Monochord (Klanktafel)

 

De klanktafel is een op maat gemaakt instrument die het gehele lichaam een sonische massage geeft.  De klanktafel (Monochord) creëert een ervaring van klank en trillingen wat voelbaar is door heel het lichaam.

Geometrie in klank

Een monochord, is vanuit oorsprong een éénsnarig wetenschappelijk instrument, toegeschreven aan Pythagoras. Het werd gebruikt als een manier om harmonischen uit te leggen, muzikale intervallen te meten en toonladders te stemmen. Aangenomen wordt dat Pythagoras het monochord gebruikte om te illustreren hoe numerieke verhoudingen met geluid gevisualiseerd kunnen worden. Er wordt gezegd dat Pythagoras geloofde dat muziek grote voordelen voor de gezondheid had, als iemand het op de juiste manier toepaste:

And there are certain melodies devised as remedies against the passions of the soul, and also against despondency and lamentation, which Pythagoras invented as things that afford the greatest assistance in these maladies. And again, he employed other melodies against rage and anger, and against every aberration of the soul. There is also another kind of modulation invented as a remedy against desires.

 

Life of Pythagoras – Iamblichus (ca. 245-330)

 

Enkele mogelijke toepassingen van werken met een Klanktafel in therapie zijn:

  1. Een Monochord kan een toestand van diepe ontspanning en subjectief welzijn opwekken. [3]

Ervaar de klanktherapeut.nl klanktafel (Monochord). Gebruik een koptelefoon voor een volledige 3D audio sensatie: 

 

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=6jIhZVeGc3o[/embedyt]

Stemvorken

Stemvork therapie is een zeer zachte, maar krachtige methode om lichaam en geest te behandelen en innerlijke balans en gezondheid te herstellen. Het werkt met het zenuwstelsel, de weefsels en de meer subtiele energieën van het lichaam. Het is diep ontspannend, herstellend en kan voordelen bieden op lange termijn.

De instrumenten zijn gekalibreerde metalen stemvorken om specifieke trillingen toe te passen op verschillende delen van het lichaam. Dit kan helpen om spanning en energie los te laten, en emotioneel evenwicht te bevorderen. Het zou op dezelfde manier werken als acupunctuur, waarbij geluidsfrequenties worden gebruikt voor puntstimulatie in plaats van naalden.

Ervaar de klanktherapeut.nl stemvorken. Gebruik een koptelefoon voor een volledige 3D audio sensatie: 

 

[embedyt]https://youtu.be/Z5JnNqrFUTk[/embedyt]

 

Elk type instrument van klanktherapeut.nl, krijgt een 3D audio sensatie. Er wordt steeds meer content geplaatst. Hou de pagina in de gaten als je meer instrumenten wil ervaren zoals: Kristallen Klankschalen, Native American Fluiten, Gongs en meer!

  1. Goldsby TL, Goldsby ME, McWalters M, Mills PJ. Effects of singing bowl sound meditation on mood, tension, and well-being: an observational studyJ Evid Based Complementary Altern Med. 2017;22(3):401-406. doi:10.1177/2156587216668109
  2. Landry JM. Physiological and psychological effects of a Himalayan singing bowl in meditation practice: a quantitative analysisAm J Health Promot. 2014;28(5):306-9. doi:10.4278/ajhp.121031-ARB-528
  3.  Sandler M, Fendel U, Peters E, Rose M, Bösel R & Burghard F. Klapp Subjective experience of relaxation – induced by vibroacoustic stimulation by a Body Monochord or CD music – a randomised, controlled study in patients with psychosomatic disorders doi: 10.1080/08098131.2015.1089312