Informatie | Wat zijn Binaural Beats?

Informatie | Wat zijn Binaural Beats?

Je hebt het vast wel eens geprobeerd, zoeken op Youtube naar een video met rustgevende geluiden zoals natuurgeluiden, pianomuziek of misschien wel Binaural Beats. Laten we het daar nou toevallig een artikel aan wijden want Youtube staat er vol van, maar wat doen deze Binaural Beats nou echt?

Brain-Wave Entertainment

Veel van het huidige werk is gebaseerd op het vroege onderzoek van biofysicus Gerald Oster in de jaren 70. Oster toonde aan dat wanneer een toon in één oor wordt gespeeld en een iets andere toon in het andere oor wordt gespeeld, het verschil ervoor zorgt dat de hersenen een derde, interne toon creëren, een zogeheten binaural beats. De theorie is dat dit de hersengolven in beide helften synchroniseert, een proces dat in het engels ‘brain-wave entertainment’ wordt genoemd.

1 + 1 = 3?

Binaural beats-therapie is een opkomende vorm van resonantietherapie waarbij de rechter en linker oren luisteren naar twee verschillende frequentietonen maar toch de toon als één waarnemen.

 

De binaurale auditieve beat die een persoon hoort, is het verschil in frequentie tussen het linker en het rechter oor en moet bij frequenties lager dan 1000 hertz (Hz) zijn voor de hersenen om het te ervaren als een binaurale beat. Als het linkeroor bijvoorbeeld een toon registreert bij 200 Hz en rechts bij 210 Hz, is de binaurale beat die wordt gehoord het verschil tussen de twee frequenties, namelijk: 10 Hz.

Koptelefoon verplicht

Wil je de binaurale beats ervaren, zorg er dan voor dat je luistert met een koptelefoon. Omdat binaural beats werken door elk oor van verschillende frequenties te voorzien, moet je ervoor zorgen dat elk oor slechts één van de frequenties hoort. … Ze zullen niet werken tenzij je een koptelefoon gebruikt. Elk oor moet namelijk een andere frequentie ontvangen.

Waarom Binaural Beats gebruiken?

Je kunt je hersenen trainen om je hersengolven te veranderen door meditatie en ontspanningstechnieken te leren. Dit raden wij iedereen ook zeker aan! Het kan echter weken duren en voor sommige mensen zelfs jaren om de bewezen en krachtige voordelen van hersengolven te ervaren, alleen door meditatie.

 

Er is ook een snelkoppeling om het beste uit je hersengolven te halen door een audiotoon te gebruiken die bekend staat als binaural beats.

 

Binaurale beats dragen effectief bij en synchroniseren je hersengolven om elk specifiek hersengolfpatroon te verbeteren. Hiermee kun je snel toestanden van ontspanning, focus, hoge energie of meditatie bereiken wanneer je maar wilt.

 

Over het algemeen zijn we eraan gewend dat we in het Beta staat zitten. We bevinden ons in een bèta-hersengolfpatroon wanneer we bewust alert zijn. Het is de standaard en dominante hersengolf voor de meesten van ons het grootste deel van de tijd. We zijn in Beta als we geagiteerd, gespannen, gehaast, onder druk, bang en gestrest zijn. De frequenties variëren van 13 tot 60 pulsen per seconde op de Hertz-schaal.

 

Wanneer we ons breinritme veranderen in alfa, vertragen we onze hersengolven. Het voordeel hiervan is dat we onszelf in de ideale hersentoestand brengen voor optimale prestaties en om te leren.

 

We worden beter in het analyseren van complexe situaties, het leren van nieuwe informatie, het memoriseren van gegevens en het uitvoeren van uitgebreide taken.

 

Sommige vormen van meditatie, ontspanningsoefeningen en activiteiten die een gevoel van rust mogelijk maken, creëren op natuurlijke wijze deze alfa-staat.

 

Volgens neurowetenschappers, verandert het effect van het verlagen van het breinritme van bèta naar alfa via diepe relaxatietechnieken en het gebruik van binaurale verslaat hersengolven de niveaus van bepaalde heilzame hersenchemicaliën.

 

Studies tonen aan dat alfa-toestanden significant beta-endorfine, norepinefrine en dopamine verhogen. Deze van nature voorkomende chemicaliën zijn gekoppeld aan gevoelens van uitgebreide mentale helderheid en genereren een interne omgeving voor nieuw leren en toegang tot eerder geleerde informatie. Dit positieve effect duurt uren en zelfs dagen.

Gamma Hersengolffrequentie

 

  • Frequentie: 32 – 100 Hz
  • Verbonden staat: verhoogde perceptie, leren, probleemoplossende taken

 

Gamma-hersengolven zijn de snelst meetbare EEG-hersengolven en zijn gelijkgesteld aan ‘verhoogde perceptie’ of een ‘piek-mentale toestand’ wanneer er gelijktijdig informatie wordt verwerkt uit verschillende delen van de hersenen. Gamma-hersengolven zijn veel sterker en regelmatiger waargenomen bij mediteerders op zeer lange termijn, met inbegrip van boeddhistische monniken.

Beta Hersengolffrequentie

 

  • Frequentie: 13-32 Hz
  • Staat: Alert, normaal alert bewustzijn, actief denken

 

Bijvoorbeeld:

– Actief gesprek
– Beslissingen nemen
– Een probleem oplossen
– Focussen op een taak
– Een nieuw concept leren

 

Beta-hersengolven zijn het gemakkelijkst te detecteren wanneer we actief bezig zijn met actief denken.

Alfa Hersengolffrequentie

 

  • Frequentie: 8 – 13 Hz
  • Staat: fysiek en mentaal ontspannen

 

Alfa-hersengolven zijn enkele van de gemakkelijkst waar te nemen en waren de eerste die ontdekt werden. Ze worden detecteerbaar als de ogen gesloten zijn en de geest ontspannen is. Ze zijn ook vaak te vinden tijdens activiteiten zoals:

 

– Yoga
– Vlak voor het inslapen
– Creatief en artistiek zijn

Theta Hersengolffrequentie

 

  • Frequentie: 4-8 Hz
  • Staat: Creativiteit, inzicht, dromen, verminderd bewustzijn

 

Volgens professor Jim Lagopoulos van de universiteit van Sydney “hebben eerdere studies aangetoond dat theta-golven diepe ontspanning aangeven en vaker voorkomen bij zeer ervaren meditatiebeoefenaars. De bron is waarschijnlijk de frontale delen van de hersenen, die worden geassocieerd met het monitoren van andere mentale processen. ”

 

Meestal zijn theta-hersengolven sterk waarneembaar als we in onze slaap dromen (denk aan de film Inception), maar ze zijn ook te zien tijdens:

 

– Diepe meditatie
– Dagdromen
– Wanneer we een taak uitvoeren die zo automatisch is dat de geest er afstand van kan doen, b. tanden poetsen, douchen. Onderzoek heeft ook een positieve associatie van theta-golven met geheugen, creativiteit en psychologisch welbevinden aangetoond.

Delta Hersengolffrequentie

 

  • Frequentie: 0.5 – 7 Hz
  • Staat: Creativiteit, inzicht, dromen, verminderd bewustzijn

 

Dit zijn de langzaamste van alle hersengolven en zijn het sterkst wanneer we genieten van herstellende slaap in een droomloze toestand. Dit is ook de staat waarin genezing en verjonging worden gestimuleerd, daarom is het zo cruciaal om elke nacht voldoende te slapen.

Meer lezen over Hersengolven

 

Doe je natuurlijk hier in onze andere blogpost: Hersengolven – Hersenfrequenties

Een voorbeeld van een Binaural Beat

 

Ten Slotte…

 

Heb jij al Binaural Beats gebruikt om je meditatie te verbeteren, je concentratie te vergroten of om je te helpen slapen? Heb je de gratis binaural beat hierboven al geluisterd? Wel met koptelefoon hé! We horen graag je ervaringen.

 

Interactie met onze blogposts in de vorm van reacties creërt bron van wijsheid voor al onze lezers, dus deel jouw gedachten, verhalen en vragen in de reacties en onthoud niet een +1 te doen als je er wat aan hebt gehad. Bedankt!